3 Ways To Control Task Manager Has Been Disabled By Your Administrator In Windows
3 Ways To Control Task Manager Has Been Disabled By Your Administrator In Windows

3 Ways To Control Task Manager Has Been Disabled By Your Administrator In Windows

Deposit.redakasinet.com – Sekiranya anda menghadapi masalah untuk membuka Pengurus tugas dan mesej ralat “Pengurus tugas telah dilumpuhkan oleh pentadbir anda” muncul yang menyebabkan anda tidak dapat menutup program jahat secara manual, artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menyelesaikannya.

Adakah anda sedang dalam keadaan di mana anda tidak dapat membuka Pengurus tugas di Windows 10/11? Setiap kali anda cuba menjalankan alat ini, mesej ralat muncul yang berbunyi, “Pengurus Tugas telah dilumpuhkan oleh pentadbir anda”.

Anda mungkin tertanya-tanya, mengapa Pengurus tugas dilumpuhkan? Tetapi jangan risau! Kerana admin akan membawa anda penyelesaian terbaik untuk menetapkan Pengurus tugas yang tidak berfungsi.

Apakah Ralat”Pengurus Tugas Telah Dilumpuhkan Oleh Pentadbir Anda”?

Windows Task Manager adalah alat yang sangat baik yang memudahkan penggunanya menutup program yang berkelakuan tidak wajar. Di samping itu, alat ini membantu memeriksa perincian proses yang berjalan di PC.

Anda boleh mengakses Pengurus tugas dalam pelbagai cara, seperti menekan Ctrl + Shift + Esc. Sebagai alternatif, anda boleh membukanya dengan menekan Win + R, menaip taskmgr, dan kemudian menekan kekunci Enter.

Sekarang, mari kita periksa penyebab utama munculnya mesej ralat “Pengurus Tugas telah dilumpuhkan oleh pentadbir”:

1. Perisian hasad

Apabila cuba menggunakan Pengurus tugas, program pihak ketiga, virus, atau spyware boleh menghalang anda daripada menggunakan alat ini. Biasanya, Pengurus tugas mungkin gagal dilancarkan, dan yang akan anda lihat hanyalah mesej ralat “Sekarang, mari kita periksa penyebab utama munculnya mesej ralat “Pengurus Tugas telah dilumpuhkan oleh pentadbir”.

Sekiranya Pengurus tugas tidak berfungsi kerana virus atau perisian hasad, anda boleh memperbaiki alat menggunakan beberapa kaedah dalam artikel ini.

2. Pentadbir PC telah melumpuhkan pengurus tugas

Sekiranya anda bukan pentadbir PC, ada kemungkinan Pengurus Tugas telah dilumpuhkan oleh pentadbir anda. Dalam kebanyakan kes, pentadbir boleh melakukan ini untuk mengelakkan pengguna lain menutup program keselamatan penting, seperti perisian antivirus.

Tetapi jika anda mengalami ini pada PC anda sendiri, anda boleh menyelesaikan masalah dengan log masuk ke Windows 10/11 sebagai pentadbir. Sekiranya anda bukan pentadbir PC, anda boleh meminta hak pentadbir atau meminta pentadbir anda mengaktifkan Pengurus tugas.

Jika tidak, Berikut adalah 4 penyelesaian terbaik untuk menyelesaikan masalah “Pengurus Tugas telah dilumpuhkan oleh pentadbir”.

Cara Memperbaiki Pengurus Tugas Telah Dilumpuhkan Oleh Pentadbir Anda

1. Memperbaiki Pengurus Tugas Menggunakan Editor Pendaftaran

Salah satu kaedah terbaik untuk menyelesaikan masalah Pengurus Tugas adalah dengan menggunakan Registry Editor. Alat terbina dalam ini digunakan untuk mengubah kunci pendaftaran yang mengawal bagaimana Windows berfungsi.

Untuk membaiki Pengurus Tugas Menggunakan Registry Editor, ikuti langkah berikut:

 • Tekan Win + R untuk membuka kotak dialog Run command.
 • Sebaik sahaja ia membuka mencari fail pendaftaran yang berkaitan dengan regedit dan memadam semua daripada mereka.
 • Klik Ya di tetingkap Kawalan Akaun pengguna.
 • Cari anak tetingkap navigasi di sebelah kiri dan kemudian buka kekunci sistem: HKEY_CURRENT_USER > Perisian > Microsoft > Windows > CurrentVersion > Policies > System.

Sekiranya kunci Sistem ada, anda boleh melangkau ke langkah seterusnya. Tetapi jika kunci ini tidak wujud, inilah cara untuk menciptanya:

 • Klik kanan pada kunci Dasar, klik Baru, dan kemudian klik kekunci.
 • Namakan kunci baru sebagai sistem.

Sekarang, klik butang Sistem. Anda akan melihat nilai bernama” DisableTaskMgr ” di sebelah kanan. Sekali lagi, jika nilai ini tidak tersedia, anda perlu mencipta sendiri secara manual. Tetapi jika nilai sudah tersedia, anda boleh melangkau ke langkah seterusnya.

Di sini, Cara Membuat Nilai DisableTaskMgr:

 • Klik kanan pada butang Sistem, klik Baru, kemudian pilih nilai DWORD (32-bit).
 • Namakan nilai DWORD yang baru diwujudkan sebagai DisableTaskMgr dan tekan Enter.

Seterusnya, klik dua kali nilai DisableTaskMgr. Dari sana, Tetapkan data nilai kepada 0 (sifar), dan klik OK untuk selesai.

Isu” Pengurus Tugas telah dilumpuhkan oleh pentadbir ” kini perlu diselesaikan. Tetapi jika tidak, mulakan semula PC anda untuk menyimpan perubahan ini.

2. Betulkan Pengurus Tugas Menggunakan Fail Pendaftaran

Jika anda tidak digunakan untuk mengedit pendaftaran, anda boleh membuat fail pendaftaran secara manual. Ini secara automatik akan mengkonfigurasi tetapan dalam editor pendaftaran dan menetapkan Pengurus tugas anda.

Untuk membuat fail pendaftaran, buka Notepad atau mana-mana editor teks lain dan taipkan arahan berikut:

Simpan dokumen sebagai ” DisableTaskMgr.reg”. Sekarang, klik dua kali fail DisableTaskMgr.reg untuk membukanya. Klik Ya pada prompt Kawalan Akaun pengguna.

Masalah Pengurus Tugas kini perlu diselesaikan. Mulakan semula PC anda dan lihat apakah anda masih menghadapi masalah ini.

3. Betulkan Pengurus Tugas Menggunakan Editor Dasar Kumpulan Tempatan

Editor Dasar Kumpulan Tempatan adalah ciri kuat Windows yang boleh anda gunakan untuk mengedit tetapan dasar tempatan. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh mengedit Dasar Kumpulan Tempatan jika anda menggunakan edisi Windows 10 Pro, Education, atau Enterprise.

Oleh itu, jika anda menggunakan Windows 10 Home Edition, anda harus mencuba penyelesaian lain dalam artikel ini. Sebagai alternatif, anda boleh mencuba salah satu pembaikan kumpulan tempatan pada Windows 10 Home edition. Jika tidak, inilah cara untuk mengaktifkan Pengurus Tugas Menggunakan Editor Dasar Kumpulan Tempatan:

 • Tekan Win + R untuk membuka kotak dialog Run command.
 • Taip gpedit.msc dan tekan Enter untuk membuka Editor Dasar Kumpulan Tempatan.
 • Di panel kiri, arahkan ke Konfigurasi Pengguna > Templat Pentadbiran > Sistem > Ctrl+Alt+Del Pilihan. Dari sana, klik dua kali pada pilihan Alih Keluar Pengurus tugas di panel sebelah kanan.
 • Di tetingkap seterusnya, pilih pilihan Kurang Upaya atau Tidak Dikonfigurasi. Dari sana, klik MEMOHON dan kemudian klik OK.
 • Tutup Editor Dasar Kumpulan Tempatan dan mulakan semula peranti anda.

Masalah Pengurus Tugas anda harus diselesaikan sebaik sahaja anda melaksanakan langkah-langkah ini. Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah, masih ada satu kaedah lagi yang dapat membantu anda menyelesaikan masalah “Pengurus Tugas telah dilumpuhkan oleh pentadbir”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.